Nyheter Husbil.se

Italienska Rivieran - del 4

Husbil.se 2017-08-15

Den vackra staden San Gimignano vilar på en kulle och dess historiska byggnader avspeglas mot omgivande vinfält i ett av Italiens vackraste områden. Här tävlade en gång i tiden stadens rikaste om att bygga de högsta tornen.

Om du befinner dig i Florens eller Siena kan du med fördel göra en dagsutflykt till San Gimignano. Denna lilla stad är berömd för sina torn, saffran, skinka och sina goda viner. Men det som främst utmärker den är dess unika karaktär. Tiden har i princip stått stilla och här finns en intakt stadsplanering från 1300-talet.

San Gimignano delle belle Torri (betyder ungefär staden med de vackra tornen) är klassad som världsarv och lockar stora mängder turister. Många fötter har trampat på de gatstenslagda gränderna genom åren och uppifrån muren får man en vidsträckt utsikt. Landskapet här är karaktäristisk för Toscana och förutom slingriga vägar finns böljande fält.

Historiskt resmål

Den första stadsmuren byggdes år 998 och med tiden kom San Gimignano att bli en betydande handelsplats – mycket tack vare läget bredvid vägen Via Francigena (från början en del av pilgrimsleden från Canterbury till Rom). Numera är pilgrimsleden inte lika vältrafikerad, men varje år besöks staden av ca 3 miljoner människor.

Det är en unik känsla som infinner sig när man går bland de slitna gatstenarna och det är lätt att föreställa sig hur livet kan ha sett ut här i svunna tider. I gränderna finns visserligen restauranger och souvenirbutiker, men byggnaderna ser ut som de gjorde på medeltiden och skyltfönstren lyser med sin frånvaro.

Bekväm camping utanför staden

Precis som med många andra italienska, antika städer bör man akta sig för att köra hela vägen in i själva centrum. Vi valde att ta in på camping (Boschetto di Piemma) utanför istället och tog bussen till San Gimignano. Detta visade sig vara mycket bekvämt. Från busstationen är det bara en kort promenad och sedan befinner man sig mitt i stadskärnan bland de trånga gatorna och piazzorna.

Stad med unika torn

Under medeltiden byggdes här torn efter torn – det ena högre än det andra – och det blev rena kapplöpningen. Anledningen var att torn var en stor statussymbol och ingen av de fina familjerna ville vara sämre än någon annan. Tornet var ett tecken på rikedom, makt och inflytande. Med tiden har de flesta rasat, men ett dussintal finns fortfarande kvar.

Intressant att notera är att i denna del av Italien finns flera husbilsfabriker. I industriområdet Val d´Elsa (ett par kilometer från San Gimignano) ligger de formligen på rad. I Poggibonsi med omnejd tillverkas Laika, Elnagh, Ci/Roller Team och Mobilvetta och några lite mer udda märken. Ett studiebesök hade varit intressant, men tiden räckte tyvärr inte till denna gång.

Det goda livet

Maten är utsökt och förutom närproducerade delikatesser som vin och lufttorkad skinka kan du prova stadens goda gelato. Denna italienska glass är helt annorlunda än den som vi är vana vid hemma i butikerna. Härligt krämig, glansig och smaksatt med allt ifrån pinjenötter, choklad till saffran. Vid Piazza della Cisterna finns en riktigt fin gelateria som drivs av Sergio Dondoli. Här kan du avnjuta glass i verklig världsklass – men så har han också vunnit glass-VM flera gånger.

Den som önskar en verkligt jordnära upplevelse kan hålla utkik efter lantgårdar med skylten ”agriturismo”. Här kan man bo nära bönderna och få ta del av deras vardag samt smaka på gårdens egenproducerade varor. Denna typ av turism blir allt vanligare nere i Europa och det fina är att man ofta kan ta med sig husbilen och parkera den på gården. Det är verkligen lyxigt att kunna smaka ett glas lokalt vin och sedan krypa ner i sin egen säng. Och en god natts sömn är ju grunden för att man ska vakna pigg och utvilad - redo för nya äventyr!

Har du missat del 1, del 2 eller del 3 av vår serie om Italien? Klicka på länkarna.

Fler nyheter