Nyheter Husbil.se

Tre saker som avgör vilken husbil du ska satsa på

Husbil.se 2017-12-01

Husbilsmarknaden är mångfacetterad och spännande. Det finns en uppsjö av husbilar och valen är närmast oändliga, något som gör att många känner sig rådvilla inför husbilsköpet. Här tipsar vi om några aspekter som är viktigt i valet av husbil.

Din husbilsbudget

Hur mycket pengar är du beredd att lägga på husbilen? En begagnad husbil kostar runt 250 000 kronor. Under höst- och vinterhalvåret sjunker priset på husbilar dessutom ganska ordentligt. Priserna är inte sällan 20-30 procent lägre under höst och vinter.

Att köpa en ny husbil är ungefär tre gånger så dyrt som att köpa en begagnad. Åtminstone om man går efter medianpriset på landets alla husbilar. En riktigt lyxig husbil kan i princip kosta hur mycket som helst, men priserna börjar runt 1,5 miljon.

Din ekonomi är givetvis avgörande i samband med husbilsköpet, men försök att tänka långsiktigt. Att lägga låta valet falla på en äldre och begagnad husbil i dåligt skick är med all säkerhet mer kostsamt än att investera i en kvalitetshusvagn i bra skick. Är budgeten inte tillräcklig för att kunna köpa en bra husbil som du kommer att ge dig åtskilliga lyckliga år på vägar, campingar i stad och natur? Satsa på att hyra husbil medan du sparar ihop till en husbil du verkligen vill ha och sedan tar väl hand om.

När vi ändå är inne på ekonomi – glöm inte att husbilen har omkostnader i form av drift, försäkringar och fordonsskatt.

Olika husbilar, olika körkort 

Precis som rubriken säger: olika husbilar kräver olika körkort. Du kommer långt med ett vanligt B-körkort eftersom husbilar under 3,5 ton inte kräver ytterligare behörighet. Ska du däremot köra en husvagn som väger över 3,5 ton? Om du har tagit ditt körkort efter den 1 juli 1996 behöver du C-körkort. Har du däremot tagit ditt körkort innan den 1 juli 1996 och inte fått det återkallat någon gång får du köra de tyngre husbilarna med ditt B-körkort.

Husbilens planlösning

Man skulle kunna tro att en husbil är relativt begränsad när det kommer till planlösningen. Så är det definitivt inte. Därför kan du fokusera på vad du och dina medresenärers behöver istället för att anpassa er. Fundera över er livsstil. Är matplatsen en central plats eller endast ett funktionellt inslag? Vad vill ni ha för utsikt när ni sitter och äter i husbilen? Svaren påverkar givetvis matplatsens placering.

Och så kommer vi till sovplatserna. Medan några föredrar att ha alla bäddar på samma sida i husvagnen tycker andra att fördelarna med att kunna dra sig tillbaks i avskildhet emellanåt väger tyngre. Det sistnämnda kan lösas genom att ha sovrum på två sidor av matplatsen. Låt gärna en återförsäljare av husbilar guida dig rätt.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.