Nyheter Husbil.se

Ställplatser nära skidspår och skidåkning

Husbil.se 2023-12-15

Ska du åka skidor och vill kombinera detta med en husbilssemester? Det går utmärkt att bo i husbil istället för i skidorternas stugor när du ska åka skidor eller längdskidor. Här tipsar vi om ställplatser som ligger nära populära skidspår och bra skidåkning i Sverige.

Kombinera skidåkning med husbilssemester. Vill du kombinera skidor och husbilssemester finns det många ställplatser nära populära skidspår och bra skidåkning. Är du sugen på Åre, Sälen, Vemdalen eller någon av Sveriges andra mest populära skidorter? Här får du tipsen!

Läs också: Camping i fjällen nära skidbackar

Tips på ställplatser nära skidorterna:

Hos oss kan du boka ställplats och det finns många som håller öppet även på vintern. Här får du tips på ställplatser som ligger nära skidorter och skidspår.

Ställplats nära Lindvallen i Sälen Skistar

Ställplats Skistar Sälen är en ställplats för dig som vill ta husbilen till Sälen för att åka skidor. I Lindvallen finns det nära 40 ställplatser med el för husbilar och de ligger på bekvämt avstånd från både alpin- och längdskidåkning och faciliteter. Nytt för i år är ett servicehus som innehåller duschar, toaletter, tillgång till påfyllning av färskvatten och tömning av latrinvatten och gråvatten. Det är även nära till Experium där det finns både närbutik, tvättstuga och gym. Sälen är en av Skistars tre destinationer i Sverige och här kan du välja mellan de fyra skidområdena Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället. Lindvallen är det största skidområdet och här väntar skidåkning för hela familjen med gröna och röda backar, tre sittliftar, snow park och barnområde.

Ta husbilen till Sälen. Vill du kombinera skidåkning med att campa med husbil är Sälen en perfekt skidort. 

Camping nära Mora i Dalarna

First Camp Moraparken är en året runt-öppen camping för dig som vill ta husbilen till Mora där Vasaloppsåkarna går i mål. Här parkerar du husbilen på campingen och kan ta del av deras utbud av aktiviteter och servicehus. I Mora finns fantastiska möjligheter för dig som vill åka både längdåkning och utförsåkning. På Mora skidstadion Hemus finns upplysta och välpreppade skidspår. I Mora kommun hittar du dessutom Gesundaberget och Gopshusbacken som lockar med utförsåkning.

Ställplats nära Ulricehamn

Sturebadet/Bangårdsgatan är en av flera ställplatser där du får övernatta gratis med din husbil i Ulricehamn. Den ligger vackert vid sjön Åsunden och det är nära till centrum med butiker, restauranger och annat utbud. Ställplatsen har sex platser för husbil utan el och här finns latrintömning och du kan fylla på färskvatten. Det finns tillgång till toaletter och i Ulricehamns Kallbadhuset kan du duscha, basta och bada. Ulricehamn Ski Center är en alpinanläggning av hög klass med sju liftar, åtta nedfarter och skidåkning för hela familjen. Det finns dessutom skidskola för nybörjare och barnbacke.

Ställplats när Ski Sunne i Värmland

Ställplatsen på Rottneros center ligger i Sunne med ett bra läge nära både skidbacken och E45:an. Det finns tillgång till toalett, dusch, latrintömning och dricksvatten. Vill du parkera mer centralt finns det fem avgiftsfria ställplatser för husbilar på Nytorget. Ski Sunne är en liten skidanläggning som lockar med utförsåkning, skidskola och skiduthyrning. De har nio pister som passar alla skidåkare, även om den är särskilt populär bland nybörjare och barnfamiljer.

Camping nära Mössebergs slalombacke i Falköping

Mössebergs Camping och Stugby i Falköping ligger cirka 200 meter från Mössebergs slalombacke. Det är en året runt-camping med fantastisk utsikt och du står med husbilen inne på campingens område. Falköping Alpin är en av Västsveriges bästa skidanläggningar och här trivs framförallt barnfamiljer riktigt bra. Anläggningen har fyra nedfarter med olika svårighetsgrader, alla med elbelysning.

Ställplats nära Isaberg Mountain Resort i Småland

Isaberg Mountain Resort är en camping nära sydsveriges största skidanläggning Isaberg som ligger i Hestra i Småland. På campingen finns särskilda platser avsedda för husbil och du har tillgång till faciliteter som el, toalett, dusch, dricksvatten och latrintömning. Isabergs skidanläggningen har 12 pister i olika svårighetsgrader. Du kan välja mellan åtta liftar, bland annat en sittlift för sex personer som går hela vägen upp till toppen.

Ställplats nära Åre i Jämtland

Tännforsens Turiststation är en ställplats cirka en halvtimme från Åres skidsystem Björnen och Åre By. Här parkerar du precis intill Tännforsen som är Sveriges största vattenfall. Här finns dock inga faciliteter ­­– vill du ha lite mer service ligger Åre Camping bara några minuter från skidåkningen. Man brukar säga att Åre står för hela Skandinaviens bästa skidåkning och att det är Sveriges enda skidort av internationell klass. Här finns Sveriges högsta fallhöjd och längsta nedfarter och här du kan välja mellan tre olika skidområden med fler än 100 nedfarter och 40 liftar. Det finns många aktiviteter och evenemang både i och utanför backarna.

Kombinera skidåkning med husbilssemester. Det går utmärkt att kombinera husbil med skidor i Åre.  

Ställplats nära Vitbergsbacken i Skellefteå

Coop Forum Skellefteå är en parkering där du kan ställa husbilen året om, utan några särskilda faciliteter. Den ligger bara fem minuter från Vitbergsbacken som har mycket bra skidåkning. Här finns två liftar, två nedfarter, barnbacke och en fun-park med hopp och rails. Har ni små familjemedlemmar finns det en pulkabacka vid foten av backen. Vill du bo ännu närmre kan du välja en husbilsplats på Skellefteå camping som vintertid omvandlas till Skellefteå skidstadion med skidspår med elljus.

Ställplats nära Bjursås Ski Center i Dalarna

First Camp Ställplats Falun håller öppet året om och ligger cirka 30 minuter från Bjursås Ski Center i Dalarna. Ställplatsen ligger intill Falu gruvområde och i priset ingår tillgång till servicehus och påfyllning av vatten. Vill du bo på camping med husbilen har Bjursås Ski Center också detta med ski in/ski out-läge precis intill. Den här skidanläggningen har 40 år på nacken och lockar med skidåkning för både vana åkare och nybörjare. Här väntar ett 20-tal nedfarter och 10 liftar varav två är sittliftar.

Ställplatser nära Vemdalen

Skistar Vemdalen har en ställplats vid den stora parkeringen vid Vemdalsskalet, längst bort mot Vargen. Ställplatsen håller öppet året om. En annan ställplats ligger i Stenstavik centrum mittemot Ica Centrumvägen, 40 minuter från Vemdalsskalet. Här finns det tillgång till el, toaletter, dricksvatten och latrintömning. Vemdalen är ett perfekt skidresmål för barnfamiljer och det är en snösäker och naturskön skidort. Vemdalen lockar med både utförsåkning och längdskidspår och det finns skidskola, skiduthyrning, barnklubb och skotersafari. Du kan välja mellan fyra olika skidområden och sammanlagt finns det 30 pister, 51 backar och stort spårsystem för längdfärdsåkning. Vemdalsskalet passar dig som önskar lite mer utmanande skidåkning medan Björnrike passar perfekt för dig med barn.

Ställplats nära Fjätervålens skidanläggning

Fjätervålens ställplatser ligger vid fjällets foten av Fjätervålens skidanläggning som är toppen i Idrefjällen och också Dalarnas högsta skidbacke. Detta gör att du har nära till både backar och längdspår. På skidanläggningen finns det 18 nedfarter i olika svårighetsgrader och fyra liftar. Det finns även skidskola för den som är nybörjare. Föredrar du längdskidor? Här finns ett 48 kilometer långt längdskidspår.

Kombinera camping och skidåkning

Att åka skidor är för många höjdpunkten på året! Du får både motion, frisk luft och vackra snötäckta vyer. Kombinera en lång dag i backen med efter skis och varm choklad tillsammans med nära och kära. Tar du husbilen till skidåkningen får du den bästa av två världar – husbilsliv och skidåkning. Vissa anläggningar har dessutom en egen campingdel eller ställplatser precis intill så att du har riktigt nära till skidbacken på morgonen.

Billigare att ta husbilen än att bo på skidorten

Det finns många fördelar med att bo i sin egen husbil än att bo på skidanläggningens hotell, lägenheter eller egna stugor. Med det är framförallt mycket billigare! Du kan spara mycket pengar på att ta med dig ditt eget boende. Dessutom har du allt på ett och samma ställe och kan åka till flera olika platser om du önskar att testa fler än ett ställe.

När är bästa tiden att åka skidor?

Skidsäsongen pågår mellan november och fram till maj beroende på hur långt norrut i Sverige du är. De mest bokade perioderna ligger vanligtvis runt jullovet, sportlovet och ibland också påsklovet. Vill du komma undan ännu billigare är ett tips att boka skidsemestern mellan loven då det också är mindre folk i backarna.

Ställplatser på vintern

Många ställplatser håller öppet även på vintern och i vår söktjänst för ställplatser kan du välja att sortera på året runt-öppna ställplatser.

Läs också: Tips till dig som vill vintercampa med husbil

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.