Nyheter Husbil.se

Avställning husbil – allt om karens, skatt och försäkring

Husbil.se 2021-08-17

Är det dags att ställa av husbilen efter sommarsäsongen? Här ger vi dig all information om karens, skatt och försäkring när husbilen är avställd.

När sommarsäsongen för husbilar tar slut och du inte tänker använda husbilen mer är det bra att ställa av den inför vinterförvaringen. Detta för att spara pengar eftersom du då varken behöver betala fordonsskatt eller trafikförsäkring. Att ställa av betyder att husbilen tas ur trafik och enligt lag varken får köras eller bogseras, utom till besiktningen. Kör du trots att husbilen är avställd gäller inte husbilsförsäkringen. Du kan aldrig ställa av din bil från ett datum bakåt i tiden, utan avställningen gäller från datumet anmälan kom in. Du kan inte heller göra en avställning och sedan en påställning under samma dag. Husbilen blir dessutom inte automatiskt avställd om du får körförbud om du missat besiktningen – detta måste alltid göras av dig själv.

Avställning innebär:

  • Du behöver inte betala fordonsskatt.
  • Du behöver inte betala trafikförsäkring.
  • Körförbud på husbilen.

Skatt – ingen fordonsskatt när husbilen är avställd

När husbilen är avställd slipper du betala fordonsskatt. Genom att ställa av husbilen sparar du därför in de pengar som du annars skulle betalat till skatten. Överskjutande fordonsskatt betalas tillbaka till den som står registrerad som ägare på fordonet.

Karens – nya regler från och med 2021

Den 1 mars 2021 infördes nya bestämmelser gällande skatten för vissa husbilar – husbilar som under de tre första åren från att de blev skattepliktig betalar malusskatt om minst 4 800 kronor/år. De nya reglerna betyder att husbilen bara behöver vara avställd i fyra dygn istället för 15 dygn för att skatten inte ska behöva betalas för avställningsperioden. De nya karensreglerna gör det lättare för dig att ställa av och på din husbil. Ska du till exempel använda husbilen under midsommarhelgen, men har några veckors jobb kvar innan semestern? Då kan du ställa på husbilen under midsommar och sedan ställa av den strax efter, vilket gör att du kan sänka skatten med 2 000-3 500 kronor.

Försäkring – husbilsförsäkring och avställningsförsäkring

Alla husbilar måste enligt lag vara trafikförsäkrade och du kan antingen teckna en trafikförsäkring eller en husbilsförsäkring i form av en hel- eller halvförsäkring. När husbilen är avställd slipper du betala trafikförsäkring. Transportstyrelsen meddelar ditt försäkringsbolag att husbilen är avställd.

För en högre trygghet erbjuder många försäkringsbolag en billigare avställningsförsäkring som automatiskt träder i kraft när husbilen ställs av, om husbilen är minst halvförsäkrad med en husbilsförsäkring. Det finns inga krav på att ha en avställningsförsäkring – eller garageförsäkring som den också kallas, men den kan ge dig ersättning om något skulle hända med husbilen när den inte rullar. Den innefattar färre moment än en vanlig husbilsförsäkring eftersom husbilen inte riskerar att utsättas för samma risker och det kan ingå saker som skydd mot brand, stöld, rättsskydd och vagnsskada. När du sedan ställer på husbilen igen går försäkringen tillbaka till samma omfattning som tidigare.

Så ställer du av husbilen

När du ska ställa av husbilen gör du det hos vägtrafikregistret (VTR), via Transportstyrelsens hemsida, appen Mina fordon eller genom att skicka in registreringsbeviset.

Behöver du husbilsöverdrag? Se utvalda husbilsöverdrag och läs köpguiden.

Är du intresserad av att hyra ut husbilen när du själv inte använder den? Det kan du göra via oss - se allt om uthyrning av husbil

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.