Nyheter Husbil.se

Köpa husbil – att tänka på!

Husbil.se 2022-08-31

Ska du köpa husbil finns det flera saker att tänka. Vi har samlat allt i en stor guide så att du har allt under kontroll när det är dags att köpa din första husbil!

Hur gör man för att välja rätt husbil och vad finns det att välja mellan? Det är många frågor som dyker upp när du ska köpa husbil för första gången och vi hjälper dig att besvara de vanligaste. Många frågor gäller oavsett om du köper en ny husbil eller en begagnad husbil.

Vilken typ av husbil önskar du?

När du ska välja typ av husbil finns det flera modeller att välja mellan i flera olika storlekar. Vilken modell du köper beror på hur familjen och behovet ser ut. Du kan välja mellan helintegrerad husbil, halvintegrerad husbil, alkovbil och plåtis. Förutom modell ska du också se till att husbilen har tillräckligt med bältade platser, sovplatser och förvaring och att planlösningen känns rätt.

På bilden syns Bürstner Nexxo T 620 G (halvintegrerad husbil), Dethleffs Globetrotter XXL A 9000-2 EB (halvintegrerad husbil med alkov), Sunlight I 69 L (helintegrerad husbil) och Sunlight Cliff 540 (plåtis).

Helintegrerad husbil

Den helintegrerade husbilen är den mest exklusiva modellen och där får du en helt annan nivå på bekvämligheten med generös rymd invändigt. Förarhytten är en integrerad del av husbilen. Förarsätena är ofta svängbara för att maximera boytan och det är vanligt att det finns stort kök, badrum och flera sovplatser.

Se alla helintegrerade husbilar

Halvintegrerad husbil

Den halvintegrerade husbilen är ett fordon som består av två delar, en förardel och en bodel. Den passar dig som inte är i behov av så många sovplatser. Framstolarna går att svänga runt för att bli en del möblemanget och kan användas som extra umgängesyta. Den vanligaste planlösningen är att ha en dubbelsäng i bakpartiet och umgängesutrymme fram.

Se alla halvintegrerade husbilar

Alkovbil

En husbil med alkov är liten och smidig, men med många sovplatser. Den är högre än andra husbilar, men är samtidigt nätt och smidig att köra. Alkovbilen har en liten sovalkov ovanför förarhytten med plats för en dubbelsäng. Förarkupén och sätena är avskilda från den övriga husbilens bodel.

Plåtis

En plåtis eller campervan är en skåpbilsinredd husbil som kan användas både för dig som ska på husbilssemester och till vardags. Den är under sex meter lång, väger runt 3,5 ton och har ofta en öppningsbar dubbeldörr bak. Den är både smidig och lättkörd och perfekt för paret eller den lilla familjen. 

Se alla plåtisar

Här kan du läsa med om olika typer av husbilar

När är köpet intressant?

Har man väl bestämt sig för att köpa husbil så är det många som vill ha husbilen på en gång. Många husbilsåterförsäljare har husbilar hemma, både nya och gamla men vill du ha något specifikt eller en helt ny är väntetiden på 6-12 månader för en beställning.

Vilken prisklass önskar du?

Det finns husbilar i flera olika prisklasser, vilken prisklass önskar du? Att köpa en begagnad husbil kostar från 300 000 kronor. Att köpa en ny husbil kostar i genomsnitt från 800 000 kronor, men priset kan ligga på allt mellan 500 000 kronor upp till flera miljoner. Många husbilsleverantörer har så kallade ”instegsmodeller” som har lite lägre pris och som passar dig som är förstagångsägare.

Ska husbilen ha en automatisk eller manuell växellåda?

När du ska köpa husbil kan du välja mellan en automatväxlad eller manuellt växlad husbil. Idag väljer många en automatväxlad husbil eftersom det är mer bekvämt, både på landsväg och i stadsmiljö. Att starta i backe är till exempel mycket smidigare med en automat. Har du däremot inget emot att växla för hand kan du välja en manuellt växlad husbil, där det lägre priset är en av fördelarna.

Vilket värmesystem behöver du?

När det kommer till husbilens värmesystem kan du välja mellan vattenburet och luftburet värmesystem. Det finns både för- och nackdelar med båda systemen och det vattenburna värmesystemet är tystare men väger mer än det luftburna. Ett luftburet värmesystem värms upp snabbare och är billigare.

Alde är det vanligaste vattenburna värmesystemet och det drivs av gasol som stöttas av en elpatron. I värmaren är en varmvattensberedare inbyggd. Är husbilen över tio meter är det däremot vanligt att det vattenburna värmesystemet är dieseldrivet.

Truma Combi är det vanligaste luftburna värmesystemet och man räknar med att 70 procent av alla husbilar har detta. Truma Combi drivs antingen av gasol eller diesel och finns både med och utan elpatron.

När på året vill du använda din husbil?

Kommer du att använda husbilen året om eller bara under vår, sommar och höst? Svaret på den frågan styr också vilket värmesystem du ska ha och hur välbyggd husbilen behöver vara.

Ska du ta husbilen upp till fjällen för att åka skidor, fricampa eller campa på en vinteröppen camping krävs det lite mer av ditt fordon. En vinterisolerad husbil håller värmen bättre eftersom den är både tätare och lättare att värma upp. Är husbilen optimerad för vintercamping har den en frostskyddad vattentank, rejäla fönster, dubbelgolv och isolerade väggar och tak. Om husbilen saknar uppvärmning ska du under vintern låta vattensystemet stå tomt och istället använda vatten på dunk och campingens duschar och toaletter.

Ska du campa på vintern rekommenderas ofta ett vattenburet värmesystem, även om luftburet värmesystem också fungerar bra. Enligt många ger Aldes vattenburna värmesystem en jämnare temperatur.

Om du vill ha en husbil som klarar att vintercampa ska du välja en som har nivåklass tre, som är den högsta nivån i Sverige. I testet kyls husbilen ner till 15 minusgrader, sedan sätts värmen igång och efter det räknar man hur lång tid det tar för den att nå 20 plusgrader. För att hamna i klass tre behöver husbilen uppnå denna temperatur på fyra timmar.

Hur ska säng och planlösning se ut?

När du ska köpa husbil är planlösningen viktig, vilket innebär var till exempel sängarna är placerade, hur köket är designat och hur badrummet ser ut.

Tvärbädd bak – dubbelsäng placerad mot en sida

En tvärbädd bak är en dubbelsäng bak i husbilen placerad på tvären som går längs husbilens invändiga bredd. Detta är till exempel ett bra alternativ om du har små barn som kan ligga längst in utan att riskera att ramla ur. En tvärbädd gör det också möjligt för en kortare husbil och ger mer rymd till resten av husbilen.

Sunlight V 60 Adventure Edition har en dubbelsäng placerad mot en sida. 

Fransk säng – hörnsäng

En fransk säng är en hörnsäng som är placerad i ena hörnet av husbilen. Detta ger en öppen planlösning som passar även korta husbilar, men gör den lite mer svårbäddad.

Bürstner Nexxo T 569 har en dubbelsäng placerad vid ena hörnet. 

Queensäng – fristående dubbelsäng

En queensäng är en dubbelsäng som är 140 eller 160 centimeter bred. Den är placerad bak i husbilen och är fristående med huvudändan mot en vägg, ofta garderober på var sin sida och rundade hörn. I vissa fall går det att skjuta undan sängen under dagtid för att få mer utrymme.

Sunlight t69 L har en queensäng.  

Långbäddar – två enkelsängar på längden

Väljer du en planlösning som har långbäddar står två enkelsäng placerade bak längs sidorna med en smal passage emellan. Vissa långbäddar kan även göras om till en större dubbelsäng. Långbäddar kräver dock ofta en längre husbil. Precis som med många andra sängmodeller kan långbäddarna antingen vara låga eller höga så att du får mer plats i garaget.

Dethleffs Just 90 T 6812 EB har långbäddar. 

Våningssäng

Har ni flera barn kan en husbil med våningssäng passa perfekt. Däremot brukar överslafen ha en viktbegränsning på runt 70 kilo, så var noga med att läsa på innan. Våningssängen kan antingen gå på tvären eller längden och vara i olika bredd och längd.

Taksäng

Med en taksäng får du mer utrymme att spendera på dagen och den hissas ner när det är dags att sova. Sängen fälls antingen ner över sittgruppen eller framstolarna och hänger antingen i luften eller ända ner i vanlig höjd. Vissa ogillar dock att taksängen i vissa fall blockerar sittgruppen när den är nedfälld, vilket är en sämre lösning om inte alla vill gå och sova samtidigt. Taksängen har också en begränsning vad gäller både vikt och storlek och vissa har en maxbelastning på 140 kilo.

Extrasängar över matbordet

Behövs det extra sovplatser finns det husbilar med säng som du fäller ner över matbordet. Är det dock viktigt med en extrasäng som alltid är bäddad är detta inte den bästa lösningen.

Sängalkov

En husbil med sängalkov ger många sovplatser. Ovanpå alkoven finns en dubbelsäng som ger den som sover lite mer privatliv. Här kan till exempel barnen sova lite mer ostört, men var noga med fallskyddet. Det är också viktigt att takhöjden känns lagom för att det inte ska kännas för klaustrofobiskt. Det är trevligt med fönster så att du har något att titta på och en hylla att lägga saker som böcker, glasögon och mobiltelefon inför natten.

Sunlight a68 har både sängalkov och våningssäng.

Sällskapsdelen

Vardagsrummet eller sällskapsdelen kan också skilja sig husbilar emellan. Vill du ha mycket volym i sällskapsdelen kan du välja en sittgrupp som är face to face – två soffor placerade mittemot varandra. En annan planlösning är en soffgrupp i vinkel. Val av bord spelar också roll och detta finns i olika varianter. Du kan antingen ha ett pelarbord eller ett vägghängt bord.

Badrum

Många husbilar har smarta lösningar när det kommer till badrum. På senare år har de delade badrummen blivit populära med toalett på ena sidan och dusch på andra. Ett delat badrum kräver dock en längre husbil. Den andra varianten är ett samlat badrum där dusch och toalett delar på utrymmet. Här kan till exempel handfatet gå att skjuta in och väggar flyttas för att få bättre utrymme.

Köket

I köket är det ofta förvaringen i form av skåp eller lådor, arbetsyta och diskhon som spelar roll. Men också val av kylskåp och om det finns plats för en ugn om detta är ett önskemål.

Köpa ny eller begagnad husbil?

När du har bestämt vilken storlek och modell du ska ha behöver du också bestämma om du ska köpa en ny eller en begagnad husbil. Det finns både för- och nackdelar med att köpa ny alternativ en gammal husbil.

En ny husbil har en högre standard och du kan göra de tillval du önskar eller förhandla fram extrautrustning. Återförsäljaren har dessutom stor kunskap om fordonet och kan ge en högre service.

Det är däremot billigare att köpa en begagnad husbil och säljer du den snart vidare har värdet inte minskat särskilt mycket. Det är dock viktigt att kontrollera hur husbilen mår och till exempel låta en oberoende besiktningsman utföra en gas- och fuktkontroll.

Läs också: Fallgropar vid köp av begagnad husbil - så undviker du dem

Hyra husbil för att prova på husbilslivet

Ett annat alternativ är att hyra husbil i ett par veckor för att se vad som passar dig bäst. Du kan antingen hyra husbil av en privatperson eller välja en seriös uthyrningsfirma som sätter upp ett avtal.

Vilken husbil får du köra?

Ta reda på om du får köra husbilen innan du köper den. En ny husbil räknas som personbil klass II och kan köras av personer som tagit körkort innan 1 juli 1996. Om du tagit körkort efter 1 juli 1996 får du köra en personbil som har en maxvikt på 3,5 ton, annars måste du ha behörighet C1. Däremot kan en äldre husbil däremot klassas som lastbil och kan då endast köras av personer med C-körkort, om totalvikten är på 3,5 ton.

Läs också: Vilket körkort krävs för att köra husbil

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.