Nyheter Husbil.se

Fördelen med en liten husbil

Husbil.se 2017-09-07

Stora husbilar drar blickarna till sig och ju mer finesser och eleganta inredningsdetaljer desto bättre. Men finns det några fördelar med att tänka helt om – och välja litet?

De allra största husbilarna är att jämföra med en lägenhet i standard. De kan rymma flott salongsdel, stort kök, flera sovrum och bekvämt badrum med rejält rörelseutrymme. I några av de mest påkostade göms dessutom ett garage, med plats för en liten personbil. Tanken är då att man ställer husbilen på en camping eller ställplats – och sedan tar lilla bilen för upptäcktsfärder och shopping. Lite som en sommarstuga på hjul – plus att man har bilen med sig.

Storleken är inte allt

Stora husbilar är lyxigt, men till baksidorna hör hög vikt och priset. De kan vara osmidiga att köra på vissa ställen och kräver goda körkunskaper (och eventuellt ökad körkortsbehörighet). Små husbilar kanske inte lockar lika mycket, men de bjuder på vissa fördelar. De är billigare in inköp, enkla att köra och både lätta att manövrera och parkera.

En nackdel med en liten husbil är då förstås det begränsade utrymmet. Men för många blir det en utmaning – att få husbilslivet att fungera trots den lilla ytan. Tvärt emot vad man kan tro kan det bli en befriande känsla att ha med sig precis det man behöver – och inget mer. På senare år har det blivit väldigt populärt att skaffa en ”plåtis” och inreda den helt efter egen smak.

Gamla skåpbussar är på tapeten igen - många uppskattar designen och känslan.

Utrymme för personlig stil

Mindre husbilar är enkla att anpassa och ny inredning behöver inte kosta skjortan. Kanske kan det räcka med nya gardiner, dynor eller överdrag till kuddarna. Att inreda en husbil från grunden är lite mer krävande, men samtidigt får du fler möjligheter. En plåtis går att strippa ner till grunden och då kan man planera layouten själv. Det blir lite som att börja skissa på ett blankt papper.

Byggmaterialen är robusta och här pratar vi trä, skruv och spånplattor till själva grundkonstruktionen. Det finns otaliga bloggar och sidor på nätet som beskriver hur entusiastiska hemmabyggare löst det hela. Tanken med att bara ha det man behöver kallas ibland minimalism och ”compact living”. Det kan tyckas sparsmakat, men är ett bra sätt att hushålla med den yta man har.

Det går att inreda mysigt även på liten yta. På Internet finns massor av tips och inspiration!

Frihet och rörelsefrihet

En liten husbil kan ge precis den frihet och rörelsefrihet man drömmer om. Dels går det att skaffa sig en utan att det behöver kosta en förmögenhet – och dels är den lätt att parkera på mysiga, mindre ställplatser. Många passar på att förverkliga sina drömmar om långresor i Europa. Och det kan man förstå. Det måste vara en härlig känsla att ta sig tid och upptäcka städer, små byar, vackra naturvyer och gömda stränder.

För att hitta den husbil som passar dig bäst vill vi föreslå att du börjar med att titta förutsättningslöst på några olika storlekar och modeller. Det finns inget rätt eller fel, utan det viktiga är att utgå ifrån just dina behov och önskemål. Kanske prioriterar du ett praktiskt kök framför en stor skinngrupp. En mindre husbil ger ofta en ombonad känsla, vilket många upplever som trivsamt. Men bara du kan bestämma vad som är rätt för dig. Lycka till!

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.